Novosti

primer teksta podnaslov

Banka – početak i kraj?

Da se razumemo odmah na početku. Tekst koji sledi je namenjen svima, uključujući i bankare tj. referente u bankama.

Uloga banke u kupoprodaji nekretnina u Srbiji je velika. Ona obezbeđuje novac kupcu, i na tome su joj zahvalni svi u nizu: kupac, prodavac, agent, supruga kupca i celokupna šira familija prodavca.

Dakle, glavna uloga je dodeljena banci bez čijeg novca ne bi bilo kupoprodaje. Sporedne uloge su svi u gore pomenutom nizu. Ali, da li je ovakva podela uloga ispravna? Bankari bi rekli DA. Agenti bi rekli NE. Kupac i prodavac bi i dalje čekali da se ovo dvoje dogovore o svemu, pa da se usele tj. da uzmu pare.

Reditelj je agent tj.agencija. Reditelj ima želju da uklopi sve uloge da bi uradio dobar film.

U tom poslu ima podršku svih ali ima i glavnu glumicu, koja je najčešće uobražena zvezda ali bez nje film nema budućnost. U našem slučaju je to banka bez čijeg novca nema posla. Filmske dive žele poseban status, imaju specijalne želje, vape za obožavaocima… U našem slučaju, banka se ponaša isto!

Zahteva mobilnost i snishodljiv odnos svih „epizodista“. „Epizodisti“, željni da film uspe, pristaju na sve zahteve glavne glumice, potpisuju još i još papira, doturaju još i još dokumenata, podižu desni rukav sa namerom da daju krv jer „diva“ nikom i ništa ne veruje. „Ne, ne neće trebati krv. Spustite rukav g-dine.“ I tako…dođe sve do pred kraj i taman kad je reditelj osmislio završnu scenu sa hepiendom, „diva“ postavi novi uslov. Niko od „epizodista“ ga ne može ispuniti i od filma na kraju ne bude ništa. Ima slučajeva kada se snimanje filma i završi sa hepiendom.

Sve se moglo drugačije napisati ali je suština ista. Početak i kraj posla sa bankom zavisi od nje same. Ipak, u poslednje vreme primetan je trend manje profesionalnosti kod službenika, neažurnost i nepravovremena komunikacija ka klijentima.

Na sreću, postoje još uvek banke kod kojih je podela uloga drugačija nego u našoj priči. Ili, još preciznije; nema uloga (ni glavnih, ni epizodnih). Samo novac i papiri.

Na početku papiri – na kraju novac.

Za neki novi početak.